20160920_092356-003

Idag bakade jag Morgonbrödet ur min bok Glutenfritt – gott och enkelt som formbröd i stället för som brödbullar. Det blev suveränt bra! Det är hur gott som helst att äta som det är. Jag har också testat att rosta det, och det blir väldigt bra.

Jag gjorde degen precis som i receptet i boken här. Men i stället för att sätta in hela degbunken i kylen över natten lade jag i stället degen i två 1,5 liters smorda och mjölade formar med lite rena havregryn i bottnen på formarna. Sedan täckte jag formarna med bakdukar och plast och satte in dem i kylen över natten.

På morgonen därefter tog jag ut formarna och penslade brödytorna med uppvispat ägg (för att ge bröden lite mer färg i ugnen) och strödde pumpakärnor över som dekoration.

Jag gräddade därefter i varmluftsugn så här:
1) Stoppade in formarna längst ner i ugnen och sprayade samtidigt in lite vatten och lät dem stå i varmluft i 225 ºC i 10 minuter.
2) Sänkte temperaturen till 175 ºC och lät formarna stå i ytterligare 10 minuter medan temperaturen gick ner.
3) Tog sedan ut bröden ur formarna och satte in dem på ett galler längst ner i ugnen. Sänkte temperaturen till 125 ºC och lät bröden stå där i cirka 10 minuter till medan temperaturen gick ner.

Lycka till!
Margareta

Följ mig på Facebook.

20160920_124136

Morgonbröd utbakat som formbröd