Experimentlustan tog överhanden. Årets första brödbak gav en deg med en något udda, men alldeles underbar, färg. Milt grön jäste den sig hög och vacker i degbunken. De färdiga bröden fick ett häftigt och annorlunda utseende – fortfarande med en tydligt grön ton… Vi som gillar grönkål hittar den intressanta smaken om vi känner efter noga. Men smaken var mild och inte speciellt uttalad. Det mest spektakulära var färgen.

Jag använde ett av mina favoritrecept – Morotsbaguetter (sidan 52 i Glutenfritt – gott och enkelt, se recept nedan) och bytte ut de rivna morötterna mot 500 g hackad, fryst grönkål, som jag först tinade till rumstemperatur och lät rinna av. Den avrunna vätskan använde jag i stället för en del av vattnet i degspadet, och all hackad grönkål (varför snåla?) hamnade i degen. Troligtvis går det att krama ut mer vätska ur grönkålen än vad jag gjorde. Jag fick nämligen ta cirka 200 g mer mjöl än i orginalreceptet. För den mindre vågade går det naturligtvis bra att använda en mindre mängd grönkål.

Receptet på baguetter från Glutenfritt – gott och enkelt finns här.
Grönkålsbaguette-deg 6 jan 2014 d


Grönkålsbaguette-deg 6 jan 2014 b