Ibland känns det som om tiden inte räcker till. Det finns så mycket jag vill göra. Jag har så många drömmar…

Men när jag tittar tillbaka på år 2017 ser jag ändå att året har burit frukt – till exempel i form av föreläsningar, artiklar, blogginlägg och nya recept. Bland annat föreläste jag om glutenfri bakning på Specialkostmässan i Malmö i september och om Vardagen med celiaki i Lund och Jönköping. Jag har också publicerat artiklar i tidningar i form av krönikor och debattinlägg. På min egen sida har mina blogginlägg, förutom recept, till stor del handlat om intressanta forskningsstudier – till exempel om tarmflorans eller virus betydelse för celiaki eller om det går att förebygga celiaki. Jag har också skrivit flera inlägg om den mycket stora sammanblandningen av proteiner och kolhydrater när det gäller trenden glutenfritt och den kontroversiella diagnosen ”icke-celiaki-relaterad gluten/vetekänslighet”.

Under hösten tog jag tag i en mycket viktig idé – nämligen att det behövs nationella kostråd vid celiaki. Det fungerar inte som det är i dag med olika råd från olika källor. Enhetliga nationella kostråd över hela landet är nödvändigt. Tillsammans med tre dietister skrev jag därför en utförlig artikel om detta i Dietistaktuellt den 24 november. Detta är en början, och hittills har reaktionerna på artikeln och idén enbart varit positiva. Här kan du läsa hela artikeln.

Jag har också i flera av mina texter och föreläsningar tagit upp att man bör testa sig för celiaki, innan man börjar laborera med glutenfri kost på egen hand. Om man har celiaki är det viktigt att få reda på det och att få kunskap om sin sjukdom. Att känna till att man inte har celiaki kan också vara värdefullt. Kanske letar man då vidare och hittar en annan orsak till att man mår bättre av glutenfri kost:

”Rätt diagnos ger rätt behandling”

Utöver detta har jag arbetat för alla med celiaki genom Svenska Celiakiförbundets förbundsstyrelse. Tack för förtroendet!

För året som kommer önskar jag att jag hinner förverkliga en del av de drömmar jag har. Jag hoppas innerligt att tiden räcker till för det. Jag hoppas också att min önskan om nationella kostråd vid celiaki kan bli verklighet. Det är en oerhört viktig fråga, och mitt nyårslöfte blir att aktivt arbeta vidare med den och påverka så mycket jag kan. Jag vill också få tid och möjlighet att fortsätta att föreläsa och informera om celiaki och glutenfritt. Min första föreläsning blir i Borlänge den 21 januari och är öppen för allmänheten. Här kan du läsa mer om den.

Med dessa ord vill jag tacka er alla, som har följt mig, stöttat mig, gett mig uppmuntrande ord och skrivit fin återkoppling på min bok, mina recept, mina texter och mina föreläsningar. Allt detta betyder väldigt mycket för mig! Det gör att jag, trots att tiden inte alltid räcker till, orkar gå vidare, orkar agera och orkar ta tag i fler saker att dela med mig av.

Stort tack till er alla! Nu önskar jag er ett Gott Slut på år 2017 och ett mycket Gott Nytt År 2018!

Margareta Elding-Pontén, 30 december 2017

Följ mig även gärna på Facebook.

Foto: Margareta Elding-Pontén