LÄS MIN ESSÄ om hur ren havre ofta missförstås på restaurang. Essän är skriven för och publicerad i Svenska Celiakiförbundets medlemstidning CeliakiForum nr 2, juni 2021.

Text: Margareta Elding-Pontén:

”Har ni någonting som är glutenfritt?”
Jag står framför disken och kikar upp mot tavlan med rätter.
”Jag har celiaki, och därför tål jag inte gluten”, lägger jag till – så som har jag gjort sedan glutenfritt blev en trend. Jag vill bli tagen på allvar, få dem att förstå att det är viktigt att det blir rätt och att jag verkligen inte tål gluten.
”Jo, caesarsallad har vi” säger flickan bakom disken. ”Då lägger vi naturligtvis inte på några brödkrutonger.”
Hon ler.

Caesarsallad … Hur många gånger jag har inte ätit caesarsallad …? Jag ler tillbaka. Det känns ändå bra att hon förklarar vad det är som gör rätten glutenfri utan att jag behöver fråga. Då känner jag mig mer säker.

”Och så har vi ju kökets grönkålspaj med chévre”, tillägger flickan.
”Paj?” Jag kastar en hastig blick över axeln. Ett äldre par och en barnfamilj har anslutit sig till kön.
”Ja, den är gjord på havremjöl. Havre är ju glutenfritt.”
”Det låter verkligen gott”, säger jag. ”Men är det ren havre i pajen?”
”Ren?” Flickan bakom disken tittar oförstående på mig.
”Ja, ren havre. Alltså glutenfri havre”, tillägger jag förklarande.
”Ja, men havre är ju glutenfritt”, svarar flickan. ”Det är inget vetemjöl i pajen utan bara havremjöl. Den är glutenfri.”
”Jo, men är det vanligt havremjöl eller är det rent, specialbehandlat, alltså glutenfritt havremjöl? Vet du om det är det?”
”Jag förstår inte …”

Jag känner mig besvärlig och kikar ännu en gång över axeln. Kön växer.
”Jag tar en caesarsallad – utan krutongerna”, säger jag snabbt. ”Kycklingen är väl inte panerad i mjöl?”
”Nejdå, det är ren kyckling”, svarar flickan belåtet.
Ren kyckling … tänker jag och får min bricka och väljer plats. Runtomkring äts det lasagne, varma baguetter och kökets grönkålspaj med chévre.

Kanske är pajen verkligen bakad på ren, glutenfri havre. Men utan tydliga svar vågar jag inte chansa.
Till dofterna av varmt bröd och grönkålspaj sitter jag ner och äter min caesarsallad. Jag känner mig trygg med att den är glutenfri. Ibland är det den bästa kryddan.

Margareta Elding-Pontén, maj 2021

 


Extra kommentarer från Margareta:

Kunskapen om att havre måste vara specialbehandlad – från odling till skörd, bearbetning och transport – och noggrant kontrollerad finns tyvärr inte alltid inom restaurangvärlden. Att vanlig havre kan innehålla alltför höga halter gluten för en person med celiaki är inte allmänt känt. Jag vet det och därför ställer jag alltid de krångliga frågorna. Och om jag inte känner mig trygg med svaret väljer jag hellre någonting annat. Det är inte värt att chansa. Jag vet hur dålig jag kan bli och hur lång tid det kan ta innan jag mår bra igen. Jag med celiaki vill känna mig trygg och säker. Jag vill må bra – även i morgon.

Även för av naturen glutenfria sädesslag och pseudospannmål/örter finns en risk för kontaminering – precis som för havre – speciellt som en del av dessa nu börjar odlas på ställen där det även odlas vete, korn och råg. Genom att flytta odlingen närmare västvärlden, flyttar vi problemet hit.

Margareta Elding-Pontén, 3 mars 2022