Jag hör att många blir väldigt oroliga när de får reda på att de eller barnet har de genetiska förutsättningarna för att få celiaki. Men hur orolig behöver man egentligen vara? Hur stor är risken för att utveckla celiaki?

De genetiska anlagen som krävs för att utveckla celiaki är mycket vanliga. Närmre 50 % av befolkningen i Sverige bär på dem. Men endast 1–3 % av befolkningen har celiaki. Risken att få celiaki är alltså mycket låg om man bär på anlagen. Grovt räknat får endast 2-6 procent av personerna med de genetiska anlagen celiaki. Och personer utan de genetiska anlagen kan i praktiken inte få celiaki.

Om man har de genetiska anlagen och dessutom en förstagradssläkting (förälder, syskon, barn) med celiaki ökar dock risken något – kanske på grund av andra överlappande gener som också har betydelse för celiaki, och/eller gemensamma miljöfaktorer, matvanor, tarmflora etc. Risken är då omkring 10-15 % och alltså fortfarande relativt låg. Och även om man har en förstagradssläkting med celiaki men själv saknar de genetiska anlagen är risken obefintlig.

Jag hoppas att detta kan lugna många där ute! Sprid gärna vidare.

Bilden är från en av mina föreläsningar.

Margareta Elding-Pontén, 14 april 2022

Välkommen att följa mig på Facebook och Instagram!