Överläkare och docent Ola Olén och jag medverkade i TV4 Nyhetsmorgon, när de på Internationella celiakidagen 16 maj uppmärksammade sjukdomen celiaki. Det var mycket spännande. Men oj, så mycket mer jag hade velat få fram … Tiden gick alldeles, alldeles för snabbt, och jag såg tiden på klockan ticka ner. Jag hade tänkt berätta om

  • hur viktig dietistkontakten är – speciellt i början när man ska ställa om till glutenfri kost och allting är nytt och man lätt suger åt sig alla bra och mindre bra råd över nätet, vilket kan bli både förvirrande och oroande och ge upphov till en alltför begränsad och inte varierad kost – och att det var en bidragande orsak till att vi skrev nationella Riktlinjer för nutritionsbehandling vid celiaki 
  • att man vid diagnos ska få en remiss till dietist för ett första besök inom 2–3 veckor
  • att man kan få bra stöd via Svenska Celiakiförbundet och Svenska Celiakiungdomsförbundet
  • hur noggrann man faktiskt måste vara – den maximala glutenmängden per dygn i det halva kryddmåttet vetemjöl brukar ge en illustrativ och tankeväckande bild
  • hur man alltid måste lusläsa ingrediensförteckningar för att känna sig någorlunda säker på att man inte får i sig gluten via maten
  • hur man alltid måste fråga när man äter ute för att försöka säkerställa att maten man får är glutenfri och inte kontaminerad
  • hur man kan tänka när man besöker vänner och vid resor
  • att jag faktiskt tyckte det var svårt att baka i början, men när jag väl knäckt koden inte tycker att det är svårare än tidigare – det gäller bara att lära om – men att det var därför jag skrev boken Glutenfritt – gott och enkelt som är den bok jag själv hade velat ha när jag fick diagnosen celiaki och som även inkluderar mycket fakta om sjukdomen celiaki och glutenfri bakning
  • att glutenfri mat kostar mer och att det inte finns något högkostnadsskydd för merkostnaden

Men jag är lite försiktig i min framtoning. Sådan är helt enkelt jag. Men jag fick i alla fall prata lite om boken Lotta och Tarm-Ludde.

Jag är väldigt glad över att Ola Olén ställde upp och var med. Jag tycker att vi var ett bra team tillsammans. Han stannade sedan kvar för att svara på frågor – jättebra! Vi hann också prata ihop oss innan dess, så att han fick med lite av vad jag inte hann med ovan.

Se klippet med oss båda är här.

Se klippet med Olas frågestund är här.

Margareta Elding-Pontén, 24 maj 2023

Mer information delar jag på mina sidor Facebook och Instagram. Välkommen även dit!