Yes! BTJ recenserar Lotta och Tarm-Ludde i BTJ-häftet nummer 3, 2021!

Lektör Birgitta Mark har fint fångat bokens intention och potential. Hon skriver:

Lotta och Tarm-Ludde är en elegant formgiven och charmigt illustrerad faktabilderbok i sagoform, om den autoimmuna tarmsjukdomen celiaki.”

och att:

” … faktainnehållet på ett utmärkt sätt kan hjälpa celiakidrabbade barn upp emot tioårsåldern.”

och vidare:

”Författarens professionalitet, tillsammans med faktagranskning av en barnläkare, borgar för innehållets tillförlitlighet. Barn som drabbats av celiaki får på ett kunnigt, lekfullt och lättbegripligt sätt förklarat för sig hur sjukdomen upptäcks, diagnostiseras och behandlas och sjukdomstillståndet avdramatiseras.”

Illustratören Moa Graaf får fina och välförtjänta vitsord i recensionen.

Bokens helhetsbetyg är 4 (av 5), vilket betyder ”mycket bra”. Jag tar det som en stor komplimang! BTJ är väldigt återhållsamma med de högre betygen. Och att de överhuvudtaget gör en recension visar att de vill lyfta fram boken som viktig för bibliotek och skolor. På frågan om vilka böcker som recenseras i BTJ-häftet skriver de nämligen på sin hemsida: ”De böcker som av redaktionen bedöms vara av intresse för BTJ:s kunder presenteras med recension i BTJ-häftet.

(Jag får inte lov att dela hela recensionen. Det är förbehållet de som får BTJ-häftet.)

Margareta Elding-Pontén, 6 januari 2021