”Nytt boktips! Första barnboken om celiaki! Informativt i berättelseform med finfina illustrationer och ännu mer fakta på slutet.”

Så skriver Ann Fagerberg Embretsén, som driver barnbokstips på Instagram. Hon har skrivit så fint om min nya bok Lotta och Tarm-Ludde. Läs hennes recension på Instagram här »

Eftersom alla inte har tillgång till Instagram lägger jag också ut Ann Fagerberg Embretséns text från barnbokstips på Instagram här:

“Lotta och Tarm-Ludde är den enda boken om celiaki för barn. Vi får följa Lotta och det är Tarm-Ludde som berättar om henne. Tarm-Ludde bor i Lottas mage tillsammans med sin familj och stora släkt. De trivs bra i Lottas mage men när Lotta börjar få ont i magen varje dag och vara trött så börjar också Tarm-Ludde och de andra i magen bli trötta, svaga och de verkar krympa. Lotta får träffa läkare och ta prover och det visar sig att hon har celiaki. Hennes kropp tål inte gluten. Det är en sjukdom man inte kan bota men det som är bra är att om man slutar äta mat med gluten så blir man bra igen. Boken förklarar på ett bra och tydligt sätt vad som händer i kroppen, hur läkarundersökningen går till och hur man ska göra för att må bra igen. Längst bak finns bra tips till de barn som precis fått sin diagnos exempelvis att ha glutenfritt bröd och liknande hemma hos kompisar man leker ofta med. Det finns en ordlista som förklarar bra och så bjuder författaren på ett recept på kanelbullar. Moa Graaf som illustrerat boken är en illustratör jag tycker om och bilderna är både pedagogiska, fantasifulla och väldigt fina! För varje såld bok går 5kr till Celiakifonden och Celiakiförbundet har valt att ge boken till alla nya medlemmar som ännu inte fyllt tio år. Finns att köpa i nätbokhandeln. Tips till alla som har ett barn med celiaki, till vårdcentraler, sjukhus, skolor och förskolor.”

Margareta Elding-Pontén, 9 december 2020