Under Coeliac/Celiac awareness week 10–16 maj 2021 har jag delat några inlägg om celiaki på mina sidor på Facebook och Instagram. Här är ett av dem.


En obehandlad celiaki kan leda till en rad olika besvär. Det gör att sjukdomen kan vara svår att hitta. Idag går därför många olyckligtvis med en oupptäckt celiaki.

En del personer får symtom som lätt kan kopplas till magen – diarré, magknip, gaser, förstoppning, viktökning eller viktminskning.

Andra personer får symtom som inte direkt kopplas till magen utan som i stället är sekundära problem. De beror på att kroppen inte har tagit upp näring ur maten. Dessa symtom kan vara dålig tillväxt (barn), sen pubertet, trötthet, depression, benskörhet, ont i leder och emaljdefekter på tänderna.

En tredje grupp upplever att de inte har några symtom alls. Dessa personer är naturligtvis svåra att hitta … Men om de hittas brukar de efter ett tag på glutenfri kost säga ”Men NU mår jag ju bra!” Det kan nämligen vara svårt att relatera till vad som menas med att “må bra”.

Eftersom en obehandlad celiaki kan ge näringsbrist och olika följdsjukdomar är det viktigt att hitta de personer som har celiaki.

Gå alltid till vården om du misstänker att du inte tål gluten. Du kan inte själv testa dig fram till om du har celiaki. Fortsätt ät gluten tills alla utredningar för celiaki är klara.

Margareta Elding-Pontén, 13 maj 2021

Här är texten som bilder:

Margareta Elding-Pontén, 13 maj 2021

Välkommen att följa mig på Facebook och Instagram!