Äntligen! Idag hittade jag för första gången glutenfria shortbread i en butik (en ICA Kvantum-butik). Jag var såklart tvungen att köpa ett paket för att testa dem. ?

Jag älskar shortbread och saknade dem länge när jag fick celiaki – ända tills jag en dag gjorde egna glutenfria. Mina shortbread smakar som förlagan från Skottland och får en härlig kola-aktig smak. Receptet finns förstås i min bok Glutenfritt – gott och enkelt, och så här skriver jag mer om shortbread i boken:

”Shortbread är en skotsk mördegskaka, som ursprungligen bestod av 1 del socker, 2 delar smör och 3 delar mjöl. Havremjöl användes i början, då ljust mjöl var svårt att få tag på. Varför kakan heter shortbread kan bero på olika saker, varav en har med gluten att göra. Om degen görs på glutenhaltigt mjöl, hindrar nämligen den höga halten fett att det bildas långa glutentrådar.”

Att baka eget blir nästan alltid bäst. Kakorna jag köpte idag har god smak men är torrare och sprödare än mina. Jag misstänker att jag är mer frikostig med mängden smör… ? Men det var riktigt roligt att se att man nu till slut kan köpa även glutenfria shortbread. Det gör mig glad!

Glutenfria shortbread finns nu att köpa.