Med stort intresse följer jag debatten om faktagranskning av så kallade hälsoböcker.
- Nyligen publicerades en debattartikel i DN med titeln ”Allvarliga fel i många böcker med råd om kost och hälsa”. Det blev både replik och slutreplik i DN.
- I samma veva gick Läkemedelsvärlden ut med krönikan ”Vilseledande pseudovetenskap om tarmbakterier och psykisk ohälsa”. Den handlar främst boken ”Kimchi och Kombucha – den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna” av Soki Choi (Bonnier Fakta).
- Som av en slump (?) granskades också Soki Chois bok i två poddavsnitt av Christian Dahlström, del 1 och del 2.
- Även Livsmedelsföretagen gick ut och publicerade texten ”Rytter rättar storsäljaren ”Kimchi och kombucha””.
- Det skrevs fler artiklar på temat faktagranskning av faktaböcker, och jag länkar till några i DN här: 16 februari, 25 februari och 26 februari.
Allting är mycket intressant. Läs och lyssna!
Jag tycker att det är mycket bra att detta nu tas upp och diskuteras så här flitigt. Under lång tid har jag fascinerats av hur lätt det verkar vara att ge ut en bok med tvärsäkra, men vagt underbyggda påståenden. Ju mer tvärsäkra – desto större chans tycks boken ha att bli en bästsäljare. Gärna ska råden i boken också vara tvärt emot delar av vetenskapen och dagens råd från till exempel Livsmedelsverket och de Nordiska näringsrekommendationerna, uttrycka sig negativt mot läkemedelsforskningen och spela på människors rädsla för att äta någonting som beskrivs som farligt. Detta riskerar att urholka förtroendet för vetenskapen, vilket gör mig djupt orolig.
En faktabok ska vara just en faktabok. De slutsatser som dras ska vara väl förankrade i vetenskapen. Om där görs personliga antaganden eller dras personliga slutsatser ska det tydligt framgå. Samtidigt måste författaren och bokförlaget vara medvetna om att det som skrivs i en faktabok av många uppfattas som just fakta och sanningar. Bästsäljande böcker riskerar därför ibland att skada förtroendet för forskning och vetenskap.
Ett högintressant ämne är idag tarmfloran – och många nya böcker spinner på just detta tema. Forskningen är dock här just nu i sin linda, och det är inte alltid lätt att dra slutsatser kring orsaker till skillnader mellan olika människors tarmflora. Vad är hönan och vad är ägget? Att dra långtgående och förhastade slutsatser är inte alltid av godo – speciellt inte om det resulterar i en rädsla för eller en överdriven tilltro till olika typer av mat.
Min bok “Glutenfritt – gott och enkelt” är en bok om sjukdomen celiaki och glutenfritt med tips för bakning och med många recept. I samband med att jag skrev boken var jag mycket noggrann med att rådfråga och ta till mig synpunkter från bland annat Svenska Celiakiförbundet, Livsmedelsverket, dietister och läkare samt att läsa vetenskaplig litteratur. Bokens text har lästs av dietister och läkare. Några egna slutsatser eller tolkningar skulle jag aldrig komma på att skriva ner som sanningar i min bok.
Säkerligen hade jag kunnat sälja fler böcker, om jag hade drivit tesen att gluten är ett gift och att alla bör äta glutenfritt för hälsans skull. Men eftersom detta inte finns underbyggt i forskningen, ligger det inte alls för mig. Tvärtom har jag allteftersom forskningsrapporter publicerats delat många texter om att orsaken till att en del människor tycker sig må bättre på en glutenfri kost inte behöver ha med proteinet gluten att göra utan troligtvis i stället många gånger beror på att olika typer av kolhydrater också plockas bort tillsammans med gluten. (Sök på till exempel ”fodmap” eller ”NCGS” i sökfältet på min hemsida.) Ingenstans uppmanar jag någon att äta glutenfritt – om personen inte är diagnosticerad med sjukdomen celiaki. Jag har till och med rått personer att vänta med att köpa boken tills de är ordentligt utredda för celiaki inom vården. För mig är det A och O att alla med celiaki ska få sin diagnos och att sjukdomen celiaki ska bli välkänd – inte att sälja en mängd böcker.
Nyfiket kommer jag att fortsätta att bevaka vad som skrivs på temat faktagranskning av faktaböcker inom området kost och hälsa. Ämnet är högst intressant och jag är mycket tacksam för att det har tagits upp nu!
Margareta Elding-Pontén, 3 mars 2019
Välkommen att följa mig på Facebook och Instagram!
#eldingponten #fackbok #faktabok #faktagranskning #faktagranska #vetenskap #kostochhälsa #hälsoråd