Jag vet att alla med celiaki tyvärr inte vågar äta ute. Jag vet också att de som äter ute gör det på olika sätt. Nu är jag nyfiken på hur just du gör. 😉

Själv vågar jag äta ute och tycker att jag alltid har blivit väldigt väl bemött. Trots risken för att betraktas som alltför kontrollerande frågar jag hellre en gång för mycket än är orolig för vad jag stoppar i mig. Med ett leende och ett tack känns det ofta som om mina frågor tas på rätt sätt och jag får den service och de svar jag behöver för att känna mig trygg. När maten kommer in, ställer jag kontrollfrågan om det är glutenfritt, och om jag ser någonting misstänkt frågar jag vad det är för något. För säkerhets skull undviker jag att äta det jag är tveksam till – om jag inte blir övertygad av personalens svar. Jag vill inte vara orolig. Jag brukar också specifikt fråga om såsen eller soppan är redd med vetemjöl. Allra först är jag också noggrann med att tala om att jag har celiaki och därför behöver glutenfri mat. Idag känns det som om det krävs för att jag ska bli tagen på allvar.

Jag har noterat är att personalen ofta inte vet skillnaden på ren (glutenfri) och oren havre eller kan svara på om en produkt är gjord på ren eller oren havre. Tyvärr misstänker jag att produkter gjorda på vanlig havre ibland sägs vara glutenfria. Jag brukar också få förklara att jag äter maträtter med vanlig sojasås, eftersom de brukar vilja undanhålla dem för mig annars.

Sedan har jag en känsla av att restaurangpersonalen idag till en viss del lär sig av kunderna, vilket kan skapa problem. Å ena sidan får de instruktioner från dem som äter glutenfritt enligt väldigt hårda riktlinjer (mycket striktare än de flesta med celiaki). Å andra sidan kommer trendätarna, som kan tillåta sig gluten lite när de vill. Detta gör troligtvis att restaurangerna får helt olika budskap och faktiskt blir trängda från olika håll.

Med allt detta skrivet är jag nu väldigt nyfiken:
HUR GÖR JUST DU NÄR DU ÄTER UTE?

Margareta Elding-Pontén, 24 februari 2019

Välkommen att följa mig på Facebook och Instagram!