När jag började skriva på min bok om celiaki och glutenfri bakning, hade jag ingen aning om vad jag hade framför mig. Antalet nedlagda timmar på att skriva, granska, fakta-kontrollera och baka går inte att räkna. När boken sedan släpptes, har den hamnat hos vitt skilda personer över landet. Jag kunde inte för mitt liv föreställa mig att det skulle kännas så nervkittlande att tänka sig boken i andras hem och fundera på hur den används där.

Men när jag minst anar det kommer det ett mail, ett vykort eller ett meddelande av något slag. Några vill ge återkoppling på bakandet. Andra har en fråga på till exempel utbytbara ingredienser. Ytterligare några skickar bilder på fina bullar de har bakat från bokens recept, och andra berättar hur mycket de uppskattar bokens texter.

Att få återkoppling från någon som läser bokens kapitel eller som bakar efter bokens recept är fantastiskt. Det gör mig rörd, och jag vänjer mig aldrig helt. Varje gång är det lika förunderligt.

Igår fick jag höra om en person, som har bakat sig igenom i princip alla bokens recept. Hon var helt lyrisk över hur gott det blev. Hon hade inte trott att det skulle gå att baka så gott glutenfritt.

När jag hör det, är jag lycklig över att jag lade ner min själ i boken och att jag inte lämnade någonting åt slumpen.

Tack till alla er som hör av sig och låter mig veta hur boken används!

Margareta Elding-Pontén, 17 januari 2017