Havre har en alldeles speciellt, nötaktig smak, som jag är mycket förtjust i. Den påminner lite om råg. Innan jag visste att jag hade celiaki, bakade jag ofta bröd med rågmjöl och rågsikt. Nu, efter min celiakidiagnos, använder jag i stället ofta havre i mina bröddegar. Då får jag ett bröd, som till smak och konsistens påminner lite om rågbröd. Dessutom blir brödet nyttigt och saftigt och får tät struktur.

Glutenfri havre kallas även för ren havre. Den är odlad, skördad, transporterad och behandlad på ett kontrollerat sätt, så att kontaminering av vete, korn och råg undviks i hela produktionskedjan. Glutenfri havre får inte innehålla mer än 20 ppm gluten, vilket är samma gränsvärde som för alla glutenfria varor. Det verifieras med analyser.

Om du har celiaki är det viktigt att välja glutenfri/ren havre i stället för vanlig havre. Vanlig havre kan ha vuxit på åkrar där vete har smugit sig in, skördats av skördetröskor som har skördat vete, malts i kvarnar där vete har malts etc. Vanlig havre innehåller därför ibland mycket höga halter gluten – flera tusen ppm är inte ovanligt.

De allra flesta med celiaki tål den glutenfria havren, vilket är bra eftersom havre är så nyttigt. Havre är 100 % fullkorn, vilket innebär att alla delar av spannmålskärnan finnas med – skalet (kliet), frövitan och grodden. Fullkorn hjälper kroppen att hålla en jämn blodsockernivå, bidrar till en god tarmhälsa och förebygger bland annat hjärt-kärlsjukdomar och diabetes typ 2. Läs mer om fullkorn här.

Havre innehåller också hela 10–11 procent fibrer. Framförallt innehåller havre betaglukaner, som är en gelbildande typ av fiber och som anses minska hjärt- och kärlsjukdomar genom att binda kolesterol i tarmen. Betaglukanerna kan även bidra till en stabil blodsockernivå. Utöver detta är havre också rikt på B-vitamin, nyttiga fettsyror och mineraler som järn, magnesium, zink och fosfor. Läs mer om fibrer här.

(Det som i affärerna kallas för fiberhavregryn är vanliga (inte glutenfria) havregryn som är blandade med mycket fiberrikt vetekli/kruskakli. Fiberhavregryn är ingenting som en person med celiaki ska äta.)

Glutenfri havre finns som både havregryn och havremjöl och blandas med fördel i bröddegen, frukostflingorna, smulpajen, pannkakorna och köttbullarna. Resultaten blir nyttigare och får dessutom den goda smaken av havre.

Margareta Elding-Pontén, 2 juni 2020

Välkommen att följa mig på Facebook och Instagram!

Foto: Hans Björck. Bilen finns också i min bok "Glutenfritt - gott och enkelt"
Foto: Hans Björck
Bilden finns också i min bok Glutenfritt – gott och enkelt