Ibland känns det som om tiden rinner iväg för snabbt. Ibland tycker jag att dagarna borde räcka till så mycket mer. Det finns ju så mycket jag vill uträtta… Men ibland glömmer jag vad som faktiskt har hänt. En djupdykning genom år 2018 fick mig att inse det:

Tillsammans med duktiga dietister har jag arbetat vidare för att få kostråd vid celiaki inkluderat i de nationella vårdprogrammen för celiaki för barn och vuxna. I september hade vi ett möte med Celiakiarbetsgruppen inom Barnläkarföreningen, och de var mycket positiva till vårt förslag. Nu bearbetar vi det för att få med ännu fler aspekter, och jag är väldigt glad över att min idé från förra hösten snart kommer att bära frukt.

I april började jag arbeta som Celiakispecialist för Fria bröd på en del av min tid. En stor del av mitt uppdrag är att sprida information om celiaki, men arbetet innebär också andra spännande utmaningar.

Uppdraget för Fria bröd gjorde att jag tackade nej till att fortsätta i Celiakiförbundets förbundsstyrelse. Jag har dock fortsatt god kontakt med Celiakiförbundet och blev bland annat engagerad som korrekturläsare för senaste numret av CeliakiForum för artiklarna om spårmängder och märkning av glutenfria produkter.

Jag har fortsatt att engagera mig för att i egen regi sprida information om celiaki och glutenfritt. Bland annat har jag föreläst i Borlänge, i Uppsala, på Bohusläns museum i Uddevalla och på Free From Functional Food-mässan i Stockholm. Nu i december hade jag i Frias regi en tretimmars-föreläsning om celiaki för Kostekonomer på Göteborgs Universitet.

Vidare har jag i egen regi skrivit en del inlägg som

Utöver detta har jag varit intervjuad i Hemmets Journal och i P4 Dalarna, vilket var spännande.

Via mejl, Facebook och Instagram har jag haft många kontakter med olika personer. Ibland har det varit intressanta frågor och diskussioner och ibland har det varit bokbeställningar eller positiv återkoppling på min bok eller på mina inlägg.

Denna djupdykning genom år 2018 gjorde mig glad. Det har ändå hänt en hel del. 😊 Med tanke på att jag egentligen främst arbetar med annat (se www.akiri.se) är det roligt att inse att mitt engagemang inom celiakiområdet har gett denna utdelning.

Nu hoppas jag att år 2019 ska bära ännu mer frukt. Det finns ju fortfarande så mycket jag vill uträtta… Framförallt önskar jag att kunna skapa tid för de böcker jag så gärna vill skriva. Något löfte vågar jag inte ge, men min stora önskan för år 2019 är att året kan ge mig den tid jag behöver för mina bokprojekt.

Tack för detta år! Det är underbart med all fin respons ni ger, vilken får mig att känna att jag inte arbetar i onödan. Den samt mina egna förhoppningar gör också att jag nyfiket ser fram emot allt som år 2019 kan föra med sig…

Nu önskar jag er alla ett Gott Slut och ett mycket Gott Nytt År!

Margareta Elding-Pontén, 30 december 2018

Välkommen att följa mig på Facebook, Instagram!

Sisjön, Askim, Göteborg. Foto: Margareta Elding-Pontén