Årskrönika

År 2016 börjar i Adagio. Frukosten intas framför brasan vid elvatiden. Vinden har stillnat och sliter inte längre i träden. Som i givakt står de utanför fönstret med bara de yttersta, tunnaste grenarna försiktigt vajande i en omärkbar bris. Brasan värmer och tystnaden avbryts endast av ljudet när ett brinnande vedträ delas i mindre bitar och vedträet ovanför faller ner.

Kanske behöver jag en stilla början. Adagio känns skönt nu, vilsamt. Året som nyss lämnade har varit så innehållsrikt, nytt och annorlunda. Spänningen över att vara egenföretagare har varit, och är fortfarande, stor. Det ovissa och det oförutsägbara kommer alltid att finnas där – som en svag oro, en ömmande nerv, egenföretagarens följeslagare. Den uppvägs dock av friheten över att själv få styra över arbetsuppgifter och tid. Många av de idéer, som jag verkligen vill fullfölja, har jag tagit tag i. Även om planerna för år 2015 var större, har jag hunnit med mycket. Tempot ökade gradvis. Accelerando! Vårens Moderato övergick under sommaren och hösten i Allegro, eller möjligtvis i Vivace. Vetenskapliga informationssökningar varvades med mässor, föredrag om celiaki och glutenfri bakning, en paneldiskussion, skribentjobb och intervjuer för tidningar och bloggar. Bitvis har det känts som om jag har haft två heltidsjobb – två med så totalt olika karaktär. Men det har också funnits mycket tid över till annat, som mina otaliga promenader i skogen och vid havet. De har gett mig både ro och kraft på samma gång. Att kunna ta en lång paus mitt under arbetsdagen är en ynnest.

Året som gått har varit intensivt men samtidigt så otroligt roligt. Accelerandot fortsatte, och slutet av året utmärktes av Presto och Prestissimo. När jag till sist tog paus slog viruset till med full kraft efter jul. A tempo. Adagio. Kanske till och med Grave. Ändå hann jag före årets sista dag med en intervju för en tidning. Det blir intressant att se vart det leder.

För det nya året har jag många innehållsrika planer. Kanske är de för många? Drömmen om att få tid över till att skriva mer är också stor. Den lämnar mig aldrig.

Elden i kaminen har falnat. Det glöder bara lite svagt, men värmen fyller fortfarande hela rummet. Murstocken, som är het, kommer att sprida värme länge. År 2016 börjar i Adagio, men kommer när som helst att övergå i ett Accelerando. De intensiva perioderna måste uppvägas av tider med Ritardando – hur rolig den ökande farten än är. Tempot måste styras på ett balanserat sätt.

Det är jag som håller i taktpinnen.

3 thoughts on “Årskrönika

 1. Hej
  Har nyss köpt din bok och provade både korvbröden och limpan men bägge baken
  sjönk ihop ungefär som en sockerkaka som man tar ut för tidigt, Har jag för lite mjöl i eller
  vad har jag gjort för fel.
  Har ingen våg utan gick på konsistensen som jag har på andra brödbak jag gjort (lite kladdigt)

  • Hej Liz!
   Det var tråkigt att höra. Det låter som om du har för lite mjöl. Vilket mjöl använde du? Recepten är anpassade för Finax mjölmix (de röda paketen). Med denna mjölmix ska mängderna i gram fungera perfekt – om man har fiberhusk och övriga ingredienser enligt recepten. På sidorna 42-43 står det om “basmjölet” i recepten och vad som händer om du byter detta mot Finax blå mjölmix.
   En våg är en bra investering. 1 dl mjölmix väger 60 gram. Det blir mycket enklare att få reproducerbara bröd om man väger än om man mäter i volym, eftersom mjölet lätt packar sig eller ligger löst.
   Mina degar ska göras något fastare än vad många andra recept för glutenfria bröd görs. På sidan 34 ser du en beskrivning av hur jag vill att degen ska kännas när den är klar. Den ska inte falla ihop när man slutar att bearbeta degen utan den ska “hålla formen”, vara lite klibbig men “stå och dallra” utan att sjunka ihop.
   Om du bakar med naturligt glutenfritt mjöl kommer resultatet att bli annorlunda. Då har bröden lättare för att sjunka ihop.
   Lycka till med fortsatta brödbak!
   Margareta

   • Tack för svar
    Jag använde Lailas blå mjölmix det var det jag hade hemma.
    Ha en trevlig kväll
    Liz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.