Ännu har ingen knaprat på vårt glutenfria pepparkakshus! Kanske beror det på allt annat gott vi har bakat och ätit? Kanske beror det på viruset som har härjat här hemma och som har gjort oss matta och inte alls knapringsbenägna?

Pepparkaksdegen blev perfekt i år. Fortfarande är pepparkakorna frasigt goda, som om de var nybakade. I år bakade jag ut degen direkt, utan att låta den vila i kylen över natten. Det fungerade hur bra som helst. Jag bytte också ut 200 g mjölmix mot 170 g rent havremjöl. Receptet baserar sig på ett gammalt släktrecept från omkring år 1850 och finns i min bok Glutenfritt – gott och enkelt. Det är ovanligt lite smör i degen, och pepparkakorna håller därför formen utan att flyta ut i ugnen. Det gör dem också frasigt goda. Min farmor bakade alltid dessa pepparkakor till jul (fast då utan att vara glutenfria). ♡

20151229 Pepparkakshus