Baka i burkugn (Omnia)

Mums!

Mums! Små, enkla bröd bakade i burkugnen.

Jag gillar verkligen burkugnen! Den fungerar som en vanlig ugn, trots att den ställs ovanpå spisen. Egentligen heter den Omnia-ugn, men vi har alltid kallat den för burkugn och vi använder den i båten på gasolköket. Den ska gå att använda på en vanlig spisplatta också. Om man saknar ugn och kan stå ut med att det mesta får en sockerkaks-liknande form, är det ett utmärkt alternativ till en vanlig ugn.

I vår gör jag allt, som jag skulle ha gjort i en vanlig ugn. Jag gör paj, pizza, gratäng, bröd, ugnsbakad fisk med mera. För bake-off-bröd är den också helt suverän.

Idag blev det små, snabba bröd på det jag hittade i båtens skafferi – bakpulver i avsaknad av jäst, solrosfrön, rena havregryn, mjölmix, kummin, linfrön, fiberhusk, olivolja, salt och vatten.

Om jag har jäst bakar jag ut degen till ett större bröd och låter det jäsa och bakas till ett kransformat bröd i burkugnen.

Nybakat bröd i båten smakar ljuvligt!

Burkugnen (Omnia-ugnen)

Burkugnen (Omnia-ugnen)

Bröd före gräddning

Små, enkla bröd före gräddning

Bröd efter gräddning

Små, enkla bröd efter gräddning. De fick till och med en härlig skorpa.

2 thoughts on “Baka i burkugn (Omnia)

  • Hej Madeleine!
   Tyvärr har jag inte något recept på just dessa bröd. De bakades för några år sedan i burkugnen i båten, och jag kommer inte ihåg precis hur jag gjorde. Ingredienserna skrev jag upp men inte hur mycket av dem. Men jag tror att jag tog ett av recepten i min bok och skalade ner till 1/4 sats. Jag ser att jag använde bakpulver i stället för jäst också… Om du inte har min bok kan du leta efter recept här på min hemsida. Några av recepten i boken finns här. Andra recept är utöver de i boken. Det finns en sökfunktion på sidan och du kan också sortera inlägg på till exempel recept.
   Hälsningar
   Margareta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.