Det senaste numret av specialtidningen Må Bra Mat innehåller många sidor med glutenfria recept och finns ute i butikerna nu. Tidningen kommer bara ut med ett nummer per år. Jag har bidragit med fyra recept ur min bok Glutenfritt – gott och enkelt. De finns på åtta sidor i tidningen tillsammans med recept från två andra böcker. Tidningen inleder med att skriva “Vi har valt de bästa recepten ur de senaste kokböckerna“. Det gör mig glad!

Tyvärr (eller kanske som tur är – läs mer nedan) framgår det inte vilka recept som kommer från vilka böcker. Recepten från min bok är Focaccia, Italiensk spenatpaj, Fiffis kladdkaka och Kanelbullar.

Jag förvånas över att de har gjort ändringar i recepten utan att meddela mig och förlaget. Antagligen har de försökt att göra kladdkakan och kanelbullarna lite nyttigare. Men med mindre mängd smör i degen till kanelbullarna är det risk för att de blir torra, om man inte samtidigt drar ner på mjölmängden. Mängden fyllning har de också minskat på rejält. Kladdkakan blir inte längre en god kladdkaka utan en torr och smaklös chokladkaka med sockret utbytt mot en mycket mindre mängd rörsocker. (Jag testbakade enligt deras ändrade recept.) Mozzarellan/Getosten i focaccian togs bort, men det har nog mindre betydelse. Varför de inte valde mina varianter med havre i kanelbullarna och pajdegen undrar jag – om de nu gjorde ändringar för att göra recepten nyttigare.

Hädanefter ska jag alltid be att få läsa korrektur – och stå på mig om jag får ett nej.

Ändå är det roligt att få bidra med så många recept till tidningen, som bara kommer ut med något nummer per år! Och som alla förstår är det ju bäst att skaffa boken själv och följa recepten direkt ur den. ;-)

Tidningen har också bett om ursäkt för att de ändrade i recepten.


20151229 Må Bra Mat Utsidan