Semlor, fastlagsbullar, hetvägg… Hemma sade vi alltid fastlagsbullar, och de serverades aldrig förrän på fastlagssöndagen, 7 veckor före påsk. Naturligtvis var de då hembakade av min mor och rikligt fyllda med en blandning av inkråm, mandelmassa och grädde. Tre syskon försökte välja den allra godaste. Kanske var det den tyngsta? Kanske var det den som såg störst ut? Två dagar senare, på fettisdagen, fick vi återigen fastlagsbullar och därefter då och då på söndagarna fram till påsk – helt enligt den gamla traditionen.

Den sitter djupt rotad i mig, traditionen. Alla propåer om att börja äta fastlagsbullar direkt efter jul ignorerar jag totalt. Bageriernas lockande skyltfönster går jag snabbt förbi. Jag tillhör helt enkelt dem som inte äter fastlagsbullar före fastlagssöndagen. För det är ju fastlagsbullar, eller hur?

I år har jag dock fuskat. Jag erkänner det. Och jag skäms oerhört! Men jag slingrar mig med att det var en del av mitt arbete med celiaki och glutenfritt. På arbetets vägnar fick jag göra avkall på vår gamla tradition. När jag besökte Stockholm nyligen kände mig nämligen tvungen att pröva de glutenfria semlorna på Vetekatten – för att själv skapa mig en uppfattning om hur de smakar och för att veta vad andra som äter dem pratar om. Men observera att de där såldes under namnet semlor. Kanske kan man ändå äta dem tidigare om de heter semlor? Kanske är det faktiskt därför som de i större delen av landet kallas för just semlor? Den jag åt i Stockholm var definitivt en semla. Jag undrar om jag hade köpt den om den hade sålts under namnet fastlagsbulle?

I år är påsken tidig, och därmed även fastlagen och fastan. Fastlagssöndagen infaller redan den 7 februari, vilket är nästa helg, och fettisdagen den 9 februari. Det är därför hög tid att dela med mig av mitt goda recept på glutenfria fastlagsbullar. Fyllningen i dem är precis så riklig och underbar som min mor alltid har gjort den. Bullarna bakas gärna extra luftiga och fluffiga som konstrast till den maffiga mandelmassefyllningen. Riktigt lätta och luftiga blir bullarna med hjorthornssalt i degen. Receptet finns förstås i min bok Glutenfritt – gott och enkelt. Det finns också på Hemmets Journals hemsida, sedan de förra året skrev om min bok som ”Månadens kokbok”. Receptet hittar ni därför här. Jag har också gjort en fil med de två sidorna från boken. Här är receptet från boken som en fil, som går att skriva ut. Bullarna blir perfekta bakade på Finax röda mjölmix (vilket är basmjölet i bokens recept). Hoppas att ni tycker om dem – fastlagsbullarna! Lycka till! /Margareta

Följ mig på Facebook.

130 Semlor eller fastlagsbullar

Foto: Hans Björck, ur boken Glutenfritt – gott och enkelt