Att se en deg eller utbakade bröd jäsa fint gör mig lycklig. Det spelar ingen roll om det ska bli brödlimpor, brödbullar eller kanelbullar. Det är själva jäsningen i sig som fascinerar. Medan jag gör annat, arbetar degen på egen hand. Den höjer sig i rundade, mjukt välvda former. Ojämnheter slätas ut. Degen i degbunken reser sig upp mot kanten. Ynkliga bullar växer. Miniatyrlimpor övergår i stora brödlimpor. Jäskraften är uppenbar, och resultatet är för mig vackert.

Jag är kemist. Jag vet vad som händer i degen. Ändå blir jag varje gång glatt överraskad av att titta till degen och se hur fint den har jäst. Degen lever sitt eget liv, och jag vet från en gång till en annan inte exakt hur den kommer att uppföra sig. Det beror på så många olika parametrar, och därför blir jag varje gång lycklig över att se hur fint degen har jäst.

Idag stämde allting perfekt. Antagligen var temperaturen på degspadet optimal, temperaturen i rummet lagom och utan drag, jästen färsk och degen blandad och bearbetad på rätt sätt. När jag tittade till bröden på bakplåten efter en och en halv timme var de vackert välvda och färdigjästa.

Nu har jag två stora, fina, nybakade, glutenfria limpor alldeles för mig själv. Kanske borde jag bjuda hit en hungrig vän?

Bröden är Enkla fiberbrödet ur min bok Glutenfritt – gott och enkelt. Ni som har Svenska Celiakiförbundets uppdaterade broschyr Celiaki – att inte tåla gluten från i år, hittar receptet där på sidan 31. Den broschyren har jag också hjälpt till med – bland annat genom att faktagranska. Läs mer om broschyren här.

Vet ni förresten hur man enkelt testar om limpan eller bullarna har jäst färdigt? Tryck försiktigt med ett finger mot degen. Om den direkt fjädrar tillbaka så att den lilla gropen försvinner är bröden eller bullarna klara för att sättas in i ugnen. Så gjorde jag alltid när jag bakade “vanligt” bröd” för flera år sedan. Nu, när jag har bakat glutenfritt i nästan femton år, vet jag att det fungerar precis lika bra för glutenfria degar.

Margareta Elding-Pontén, 30 juli 2016

Följ mig på Facebook.

20160731 Två bröd klara

Enkla fiberbrödet ur boken “Glutenfritt – gott och enkelt” av Margareta Elding-Pontén. Foto: Margareta Elding-Pontén

20160731 Två bröd jästa

Jäsning av “Enkla fiberbrödet” ur boken “Glutenfritt – gott och enkelt” av Margareta Elding-Pontén. Foto: Margareta Elding-Pontén