Uppdrag granskning har gjort ett 20 minuter långt program om Den laktosfria hajpen. Det är väl värt att se. Även om programmet handlar om laktosintolerans, tangerar det problemet med att många fortfarande går omkring och har celiaki (glutenintolerans) utan att veta om det.

Om man tycker sig må bättre på laktosfri kost och ger sig själv diagnosen laktosintolerans är det stor risk att man aldrig får reda på varför man mår bättre av laktosfritt. Orsaken kan mycket väl vara en oupptäckt tarmsjukdom. Kanske är orsaken celiaki.

En obehandlad celiaki leder till en sekundär laktosintolerans. Att den är sekundär innebär att den är en slags biverkning av ett annat, grundläggande problem – i det här fallet celiaki. Även om personen i grunden tål laktos, kan den obehandlade celiakin göra personen känslig för laktos: När personen med celiaki äter gluten skadas nämligen tarmslemhinnan och en följd av det blir att mängden laktas (enzymet som bryter ner laktos) minskar. Därmed bryts mindre mängd laktos (mjölksocker) ner och mer laktos kommer till tjocktarmen. I tjocktarmen livnär sig tarmbakterier på laktos, vilket bland annat ger upphov till gaser och bubblig mage. Om personen skulle övergå till glutenfri kost, skulle tarmslemhinnan tillfriskna och mängden laktas i tarmslemhinnan öka till normala halter igen. De flesta personer med celiaki i Sverige tål laktos, när de äter en glutenfri kost.

En sekundär laktosintolerans är alltså en slags biverkning av det underliggande problemet, som till exempel kan vara celiaki. Om man testar själv och ger sig själv eller sitt barn diagnosen laktosintolerans kan det göra att det underliggande problemet aldrig hittas – eller att det hittas onödigt sent. För växande barn är detta extra allvarligt. I programmet nämns det också att det finns belägg för att barn tyvärr får en försenad diagnos av allvarliga tarmsjukdomar på grund av att de får laktosfri kost.

Orsaken till att en person inte tål laktos bör därför utredas.

Margareta Elding-Pontén, 2017-06-18

Välkommen att följa min Facebooksida om celiaki och glutenfritt.