Det kan vara fruktanerna i vete i stället för gluten, som orsakar besvären hos många av de personer som tror sig vara känsliga för gluten utan att ha celiaki. Dessa personer kan i själva verket ha IBS.

En studie om icke-celiakirelaterad gluten/vete-känslighet (non-coeliac gluten/wheat sensitivity, NCGS/NCWS) gjord vid Oslos Universitetssjukhus publiceras nu i tidskriften Gastroenterology. Jag berättade tidigare om studien här, då Christine Henriksen redogjorde för resultaten under ett seminarium i Lund.

I studien deltog 59 personer, som inte hade celiaki. De trodde alla att de var känsliga för gluten. Under en veckas tid fick de äta en müslibar med antingen gluten, fruktaner (se nedan) eller placebo. Därefter fick de minst en veckas “vila” för att eventuella symtom skulle försvinna, innan de fick en ny müslibar under en veckas tid och så vidare. Alla deltagare fick äta alla tre sorters müslibarer, utan att de kände till när de fick vilken sort. De fick uppskatta och ranka sina symtom enligt en speciell skala (gastrointestinal symptom rating scale, irritable bowel syndrome version).

Det visade sig att personerna fick mest symtom när de åt fruktaner, och att det inte var någon signifikant skillnad mellan symtomen vid intag av gluten respektive placebo.

Forskarna misstänker nu att många av dem som tror sig vara glutenkänsliga utan att ha celiaki egentligen kan ha IBS (Irritable Bowel Syndrome, Irritabel tarm). Nu vill forskarna gå vidare och undersöka detta mer för att klargöra vad som orsakar besvären. Fortfarande kan det finnas personer som verkligen reagerar på just gluten. Detta är intressant att ta reda på, och för dem som har besvären är det viktigt att veta vad de reagerar på, så att de inte undviker kost i onödan.

Här är en länk till en artikel med intervjuer med några av författarna.

Fruktaner finns i bland annat vete och tillhör klassen Fodmap (Fermentable Oligo-, Di- och Mono-saccharides And Polyols). Fruktaner är alltså en slags kolhydrater, som vi kan ha svårt för att bryta ner i tunntarmen. När fruktanerna kommer onedbrutna till tjocktarmen kan bakterier där bryta ner dem och bland annat orsaka gaser och ibland även en ökad mängd vätska i tarmen. Vid IBS är det vanligt att reagera på olika typer av Fodmap.

De som utesluter gluten ur sin kost tar även ofta bort en del fruktaner, framförallt om de äter en helt vetefri kost. Därför kan det vara svårt att veta exakt vad som orsakar problemen och varför en del personer mår bättre på glutenfri kost.

I sammanhanget är det viktigt att poängtera att man bör testa sig för celiaki, innan man övergår till glutenfri kost.

Margareta Elding-Pontén, 18 november 2017

Följ mig gärna på Facebook.