Det här är spännande! Och från i höst kommer vaccin mot rotavirus att ingå i Sveriges nationella vaccinationsprogram för barn!

Enligt en studie i Australien skulle vaccination mot rotavirus i tidiga barnår kunna skydda mot diabetes typ-1. Forskarna såg att antalet barn, 1–4 år, som insjuknade i diabetes typ-1 sjönk från 2007, när Australien införde vaccination mot rotavirus av små barn. Forskarna spekulerar i om minskningen kan ha att göra med att barnen undvek rotavirusinfektioner just i unga år, då immunsystemet inte är färdigutvecklat.

Detta är i överensstämmelse med tidigare studier, där man kopplat rotavirusinfektioner i unga år till en ökad risk för både celiaki och diabetes typ-1.

Jag tycker att det är spännande om rotavirusvaccinationen även skulle kunna skydda mot celiaki. :-) Det blir mycket intressant att följa hur den nya rotavirusvaccinationen i Sverige kommer att påverka antalet nya fall av celiaki och diabetes typ-1.

Läs mer om studien från Australien här.

Jag har tidigare skrivit några texter om virus och risken för att utveckla celiaki. De går hand i hand med rotavirusstudierna:
* Kan virus trigga igång celiaki?
* Tarmfloran, antibiotika, bakteriofager, celiaki?

Margareta Elding-Pontén, 11 maj 2019

Välkommen att följa mig på Facebook och Instagram!