Idag kom rapporten från det nordiska kontrollprojektet om glutenfria färdigförpackade produkter. Det genomfördes under hösten 2018 i Sverige, Danmark, Norge och Finland. Syftet med projektet var att kontrollera om reglerna för märkningen glutenfri och mycket låg glutenhalt följs och om glutenhalten i produkter med dessa märkningar ligger inom gränsvärdena 20 respektive 100 ppm. Projektet har finansierats av Nordiska ministerrådet.

Produkter som kontrollerades var olika typer av färdigförpackade glutenfria produkter – till exempel bröd, kex, kakor, frukostflingor, mjölmixer och råvaror som bovetemjöl och havregryn. Kontrollen inkluderade både analys av glutenhalten i utvalda produkter samt inspektion av företagens rutiner för att säkerställa korrekt märkning. Det är mycket bra! Tack för detta initiativ!

Totalt analyserades 154 produkter, varav 24 i Sverige, 28 i Danmark, 22 i Norge och 80 i Finland. 67 av produkterna var märkta med det överkorsade axet.

Endast en produkt (i Norge) hade märkningen mycket låg glutenhalt. Den var dock felmärkt eftersom den bara bestod av naturligt glutenfria ingredienser. Sådana produkter får märkas med glutenfri men inte med mycket låg glutenhalt.

153 produkter hade märkningen glutenfri. 151 av dessa klarade gränsvärdet för glutenfri (max 20 ppm gluten). Men två av produkterna (i Danmark) hade glutenhalter på 74 ppm respektive 63 ppm. De kom från samma företag, som nu har återkallat produkterna. De var inte märkta med det överkorsade axet. I Danmark var det alltså 7 % av produkterna märkta med glutenfri som inte höll gränsvärdet, medan alla produkter i Sverige, Norge och Finland höll gränsvärdet.

När det gäller rutiner fanns det en del brister på vissa företag. Bland annat saknade 6 av 48 producenter faroanalys, och många producenter med faroanalys hade inte tagit hänsyn till allergenet gluten i alla relevanta processer… Däremot hade alla kontrollerade producenter grundläggande rutiner för hantering av gluten och andra allergener.

Det känns bra att alla undersökta produkter i Sverige höll gränsvärdet glutenfri, men det verkar ändå finnas mer att göra för att säkerställa alla rutiner på vissa företag.

Det är väldig bra att dessa studier görs! Livsmedelsverket och våra kontrollmyndigheter behövs. Tack till alla som har bidragit till denna rapport!

Här kan du läsa rapporten i sin helhet.
Här kan du läsa Livsmedelsverkets sammanfattning av rapporten.

Margareta Elding-Pontén, 26 juni 2019

Välkommen att följa mig på Facebook och Instagram!