Ett högre glutenintag under de första fem åren i livet kopplas till en högre risk för att utveckla celiaki – hos de barn som bär på riskgener för sjukdomen. Det konstateras i en nyligen publicerad observationsstudie.

Över 400 000 nyfödda barn i Sverige, Finland, Tyskland och USA screenades för riskgener för celiaki under 2010 till 2017. Av dem inkluderades drygt 6000 barn till den aktuella observationsstudien. Dessa barn bar alla på riskgener för celiaki och det fanns också information om barnens kost under de första åren genom kostdagböcker. Mängden gluten beräknades ur familjernas rapporter om barnens kost. Slutsatsen är att barn med risk för celiaki i högre utsträckning utvecklar sjukdomen ju mer gluten de får under de fem första åren i livet. Risken var i studien högst vid två till tre års ålder. Barn som fick två gram gluten (finns i ungefär en brödskiva vanligt bröd) per dygn hade en 75 procents ökad risk för att utveckla celiaki jämfört med barn som fick under två gram gluten per dygn. Värt att notera är att även om risken var högre, var det ändå bara 7 % av barnen som utvecklade celiaki och 18 % av barnen som visade ett så kallat förstadium till celiaki med autoantikroppar. De allra flesta med förhöjd risk för celiaki utvecklar alltså inte sjukdomen.

Lyssna gärna på denna två minuter långa intervju med överläkare Daniel Agardh, en av forskarna bakom studien.

Här är länken till artikeln om studien. Och här är länken till en kommentar om studien.

Vetenskap och hälsa i Skåne har skrivit denna sammanfattning. Och här är en artikel i Sydsvenska dagbladet, där Carin Andrén Aronsson bland annat poängterar att man inte ska undvika gluten i onödan eftersom både vete och råg innehåller viktiga mineraler och vitaminer som är svåra att täcka med glutenfri kost.

Notera att den studie som har gjorts är en observationsstudie och orsaks-samband är inte studerat. För att konfirmera resultaten konstaterar forskarna att det krävs en randomiserad klinisk studie där barn med genetisk risk för celiaki under de första åren i livet ges olika mängder gluten i kontrollerad form.

Om en sådan studie ger samma resultat antar jag att råden kring glutenintroduktionen till spädbarn med genetisk risk för celiaki kommer att ses över. En ändring kräver dock att alla barn genomgår gentest för att se om de bär på riskgener för celiaki. Är vården redo för att screena alla nyfödda barn på detta sätt? Kommer råden i annat fall bli att det endast är barn till föräldrar med celiaki, som ges speciella råd kring glutenintroduktionen?

Det är viktigt att känna till att risken för celiaki med en större mängd gluten enbart gäller för de barn som bär på riskgener för sjukdomen. Barn utan riskgener kan äta mycket gluten utan att riskera att utveckla celiaki. Det är också tänkvärt att de flesta med riskgener för celiaki faktiskt inte utvecklar sjukdomen. Så var det även i den aktuella studien – dvs även om risken för att utveckla celiaki ökade med ökad glutenmängd, klarade sig de flesta barn från att utveckla sjukdomen. I studien fick 7 % av barnen celiaki, och 18 % av barnen visade ett så kallat förstadium till celiaki med autoantikroppar.

Den aktuella studien går hand i hand med vad forskarna tidigare har publicerat – se till exempel vad jag skrev om Carin Andrén Aronssons avhandling 2016 här.

Margareta Elding-Pontén, 14 augusti 2019

Välkommen att följa mig på Facebook och Instagram!