Idag har jag och min äldste son ätit glutenfritt i precis tolv år. För tolv år sedan var alla undersökningar klara och diagnosen celiaki var ställd för både honom och mig. Vi började med strikt glutenfri kost med detsamma och har hållit den sedan dess. I början kändes det tufft med mycket att lära sig om sjukdomen och kosten. Men det har varit enklare än vad vi trodde – mycket tack vare kontakten med en dietist med goda kunskaper om celiaki. Under åren har det varit ovärderligt att ha en kunnig dietist att fråga om alla små och stora saker, som man undrar om när det gäller den glutenfria kosten.

Idag tänker jag speciellt på min son, som för tolv år sedan bara var tio år. Att som mamma se hur besvärligt det kunde vara i skolan och på kalas var svårt. Att som mamma se hur ståndaktigt duktig ett barn är på att anpassa sig till faktum var hjärtknipande. Att som mamma se hur kompisar och kompisars föräldrar gjorde allt för att underlätta för min son var fantastiskt. Nu är han vuxen och bakar sin egen glutenfria pizza. Jag vet att han har varit noggrann med den glutenfria kosten under alla dessa tolv år – och jag är otroligt stolt över honom!

Idag tänker jag också på alla som nyligen har fått diagnosen celiaki. Jag vet hur tufft det kan kännas. Men jag vill samtidigt ge er styrkan att lära er om sjukdomen och om kosten, för det skapar en enorm trygghet och gör att det blir så mycket enklare att hantera sin celiaki. Med diagnosen ska ni också få kontakt med en dietist, som jag hoppas att ni kan kontakta med alla frågor. Svenska Celiakiförbundet är också ett mycket bra stöd.

Även om det kan kännas tufft, är det samtidigt fantastiskt att ha en sjukdom som inte kräver några läkemedel utan som går att bota enbart genom att hålla en glutenfri kost!