Läkaren Annelie Carlsson i Lund forskar på sambanden mellan celiaki och diabetes typ-1. Hon vill ta reda på varför vissa barn med diabetes typ-1 utvecklar celiaki medan andra inte gör det.

Sjukdomarna hänger ihop genom bland annat genetiska förutsättningar. Båda är också autoimmuna sjukdomar, där immunförsvaret angriper vissa kroppsegna celler. Det är vanligare att personer med än utan diabetes typ-1 utvecklar celiaki.

Annelie Carlsson ansvarar nu för en studie på barn, som precis har fått diagnosen diabetes typ-1 och börjat med sin insulinbehandling. Barnen i studien har inte utvecklat celiaki. I studien sätts de ändå på glutenfri kost under ett års tid. Tanken med det är att undersöka om den glutenfria kosten kan hjälpa barnen att behålla den lilla insulinproduktionen, som de fortfarande har kvar. Frågan är också om den glutenfria kosten kan minska risken för att barnen senare i livet utvecklar celiaki.

Som hjälp med den glutenfria kosten använder familjerna i studien min bok Glutenfritt – gott och enkelt. Det känns väldigt roligt att kunna hjälpa till på det viset!

Läs mer i den här artikeln skriven av gymnasieelever på Spyken i Lund under temat “unga intervjuar forskare”.

goteborgstryckeriet-a

Boken Glutenfritt – gott och enkelt. Foto: Göteborgstryckeriet, som har tryckt boken.