NATIONELLA KOSTRÅD FÖR CELIAKI (MIN ”BEBIS” 😉 )

Två år efter vår debattartikel om att det krävs Nationella kostråd för celiaki ser det nu ut som om vi snart är i hamn.

Min idé föddes hösten 2017, och tillsammans med dietister med expertis inom celiakiområdet publicerade vi debattartikeln i Dietistaktuellt i november 2017. Därefter har vi jobbat helt ideellt med att ta fram ett förslag till kostråd. Arbetet har bland annat inneburit litteratursökningar och granskning av otaliga publicerade vetenskapliga artiklar och studier – allt diskuterat och sammanvägt med dietisternas stora, kliniska erfarenhet från arbetet med celiakipatienter. För mig har det varit en stor förmån att få arbeta med så kunniga dietister. Läkare med specialistkompetens inom celiakiområdet har varit mycket positiva och ett gott stöd i vårt arbete.

Inom kort publicerar läkarna nu ett uppdaterat Nationellt Vårdprogram för celiaki (ett gemensamt för barn och vuxna och med uppdaterade diagnoskriterier). Det förslag för kostråd som vi har tagit fram – Riktlinjer för nutritionsbehandling vid celiaki – kommer att publiceras samtidigt och vara länkat till det Nationella Vårdprogrammet för celiaki.

Jag är så oändligt lycklig! Att allt ideellt arbete vi har lagt ner – timmar så många att de inte går att räkna – har lett till att min idé från hösten 2017 nu snart blir verklighet gör mig alldeles fantastisk glad. Vi ser ut att snart vara i hamn! Min förhoppning är att detta kommer att vara mycket värdefullt för dietister och alla personer med celiaki. :-)

Tack, Elin Malmberg Hård af Segerstad, Helena Mårtensson, Stine Störsrud och Heléne Park Petersson, för att ni nappade på idén och för ett mycket bra och noggrant team-arbete! Det är fantastiskt roligt att arbeta med er 🌹

Margareta Elding-Pontén, 27 december 2019

Välkommen att följa mig på Facebook och Instagram!

#nationellakostrådceliaki #celiaki #glutenfritt #kostrådceliaki

Debattartikeln i Dietistaktuellt Nr 6, november 2017