Det har i veckan förekommit många inlägg och kommentarer om havre och celiaki i olika grupper. Svenska Celiakiförbundet gick med anledning av dem ut och poängterade att kostråden när det gäller havre och celiaki inte har ändrats och att ren havre (det vill säga havre som inte är förorenad av glutenhaltiga spannmål) fortfarande är godkänt för personer med celiaki.  Läs vad Svenska Celiakiförbundet skriver här.

Det finns många studier när det gäller havre i kosten för personer med celiaki.  Baserat på en sammanvägning av många studier godkändes år 2004 ren havre i kosten för barn och vuxna med celiaki i Sverige. Innan dess hade havre sedan år 1999 varit godkänt enbart för vuxna.

Orsaken till veckans diskussioner är tolkningen av ett pressmeddelande i samband med en avhandling vid Umeå universitet i november 2017. En delstudie av avhandlingen publicerades år 2014, och den pekar på att havre kan vara kopplat till en inflammatorisk reaktion hos en del personer med celiaki. Studien poängterar samtidigt att fler studier behövs för att studera havre i den glutenfria kosten.

Studien är mycket intressant, och det blir spännande att ta det av vad framtida studier om havre och celiaki kommer fram till!

En review-artikel med en genomgång av många relevanta studier publicerades i augusti 2017. Här konstaterar författarna att de i en sammanvägning av tillgängliga artiklar inte hittar något belägg för att havre påverkar symtomen eller sjukdomen celiaki. De tror att det stora flertalet av celiakipatienterna tål havre, men de skriver samtidigt att studierna var få och av låg kvalitet och att fler och bättre studier behövs. I avvaktan på ny kunskap om havre och celiaki föreslår de att ren havre används i den glutenfria kosten vid celiaki, och att patienterna kontrolleras vid införandet av havre i den glutenfria kosten för att upptäcka eventuella biverkningar.

Om ren havre kan ingå eller inte i kosten för en person med celiaki kan vara en individuell fråga. Beslutet ska i så fall tas i samråd med en dietist. Att kostråden till personer med celiaki (glutenintolerans) blir rätt är oerhört viktigt. Celiaki är en autoimmun sjukdom, som vid fel kost gör att tunntarmens slemhinna förstörs och näringsintaget avsevärt försämras. Samtidigt är det viktigt att inte ta bort nyttiga näringsämnen i onödan. Havre är vårt nyttigaste sädesslag.

Läs mer om kravet på nationella kostråd här och här.

Margareta Elding-Pontén, 25 februari 2018

Välkommen till min Facebooksida!