Under två års tid har jag helt ideellt tillsammans med några dietister och med stöd av läkare lobbat för och arbetat med att ta fram nationella kostråd vid celiaki. Nu är vi i hamn! Vårt dokument publicerades i veckan på Svenska Barnläkarföreningens hemsida tillsammans med läkarnas nya nationella vårdprogram för celiaki.

Från 1 januari 2020 gäller:

  1. ett nytt NATIONELLT VÅRDPROGRAM FÖR CELIAKI (för barn och vuxna i samma dokument och med bland annat uppdaterade riktlinjer för att ställa diagnosen celiaki)
  2. för första gången nationella RIKTLINJER FÖR NUTRITIONSBEHANDLING VID CELIAKI (“kostråd”) 🤩

Riktlinjerna för nutritionsbehandling vid celiaki (”kostråden”) är i första hand tänkta som ett stöd för dietister och vårdpersonal i sin yrkesutövning för att bland annat kunna ge enhetliga råd över landet, men de ligger öppet för alla att ta del av.

Jag är mycket lycklig och oändligt tacksam för det fina samarbetet med dietisterna Elin Malmberg Hård af Segerstad, Stine Störsrud, Helena Mårtensson och Heléne Park Petersson samt för det stöd vi har haft av läkarna 😍

Margareta Elding-Pontén, 17 januari 2020

Välkommen att följa mig på Facebook och Instagram!

Från Svenska Barnläkarföreningens hemsida under SPGHN (Svenska föreningen för Pediatrisk Gastroenterologi, Hepatologi och Nutrition)

#ideelltarbete #kostrådceliaki #nutritionsbehandlingceliaki #celiaki #vårdprogramceliaki #eldingponten