Här är en bra debattartikel från Dagens Samhälle i dag. Den handlar om laktosfritt i förskolan och gränsar till problemet med oupptäckt celiaki.

Mina egna reflektioner:

En person med oupptäckt celiaki kan genom att äta laktosfritt få färre symtom från magen och därigenom må bättre, trots att tarmen fortfarande är skadad och inte förmår att ta upp näringsämnen från maten. Ofta är denna laktosintolerans bara en sekundär följd av den oupptäckta celiakin. Många personer, som trott sig vara laktosintoleranta och som sedan får diagnosen celiaki, visar sig efter ett tag på glutenfri kost inte alls vara laktosintoleranta utan tåla laktos igen. Genom att självdiagnostisera sina barn som laktosintoleranta kan föräldrarna göra sina barn en björntjänst genom att sjukdomen celiaki aldrig hittas eller hittas först långt senare.

Många, som verkligen är laktosintoleranta, drar också ner onödigt mycket på mängden laktos i sin kost. De flesta tål en del laktos (motsvarande 1 dl mjölk enligt debattartikeln och enligt Livsmedelsverket), och det kan vara bra för tarmbakterierna att få sin beskärda del.

Margareta Elding-Pontén, 25 januari 2017