Både celiaki och allergier är immunologiska reaktioner. Immunsystemet reagerar och startar en inflammation någonstans i kroppen. Men det finns en viktig skillnad. Celiaki är en autoimmun sjukdom, vilket inte allergier är.

Själv brukar jag beskriva skillnaden såhär:

Vid en ALLERGI reagerar kroppens immunsystem genom att ATTACKERA FRÄMMANDE ALLERGEN som kroppen stöter på. Resultatet blir att den vävnad i kroppen, som kommer i kontakt med allergenet, drabbas av en inflammation (slemhinnor, luftrör, ögon etc).

Vid CELIAKI och andra autoimmuna sjukdomar reagerar kroppen genom att ATTACKERA KROPPENS EGNA FRISKA CELLER. Vid celiaki attackeras cellerna i tunntarmens slemhinna, och slemhinnan blir då inflammerad.

Här är en schematisk bild från en av mina föreläsningar. Den tar upp några problem som kan uppstå på grund av gluten eller någonting annat i vete.

Bild från en av mina föreläsningar. Glutenkänslighet utan celiaki (non-coeliac gluten sensitivity, NCGS) är fortfarande ett kontroversiellt tillstånd. Margareta Elding-Pontén

De flesta allergier brukar vara IgE-medierade, medan celiaki inte är en IgE-medierad reaktion. Följande schematiska bild finns i Livsmedelsindustrins och dagligvaruhandelns branschriktlinjer för Allergi och annan överkänslighet – Hantering och märkning av livsmedel från juni 2015.

Bild från Livsmedelsindustrins och dagligvaruhandelns branschriktlinjer för “Allergi och annan överkänslighet – Hantering och märkning av livsmedel” från juni 2015.

Att ta reda på varför immunsystemet störs och reagerar så att autoimmuna sjukdomar (till exempel celiaki) eller allergier utlöses är viktigt. Faktorer, som leder till störningarna och immunsystemets felaktiga reaktioner, kan finnas i generna (ärftliga faktorer) och/eller i omgivande miljö (miljöfaktorer). Att det forskas på detta är jag tacksam för. I framtiden kommer vi kanske att kunna förhindra att allergier och autoimmuna sjukdomar uppstår eller kunna hitta bra behandlingar eller botemedel mot dem.

Margareta Elding-Pontén, 13 augusti 2018

Välkommen att följa mig på Facebook, Instagram och Twitter!

#celiaki #allergi #matallergi #celiakiäringenallergi #detheterceliaki #celiakiärenautoimmunsjukdom #autoimmunsjukdom #eldingponten