Det börjar kännas avlägset. Sjutton år har gått sedan min äldste son och jag började äta glutenfritt efter att vi båda fått diagnosen celiaki. Att det senare skulle leda till så mycket spännande för mig kunde jag inte ana då, när allt var nytt och jag omtumlad läste in mig på vad den glutenfria kosten och sjukdomen celiaki egentligen innebar.
Mina första trevande försök att baka glutenfritt bröd glömmer jag aldrig. Vackra, ljuvligt doftande – men fullständigt stenhårda – kom de ut ur ugnen. Andra var lika fina och väldoftande men smulades omedelbart sönder så fort vi skar i dem. Där och då höll jag på att ge upp, men för min sons skull fortsatte jag att experimentera i köket. Det ledde så småningom fram till boken Glutenfritt – gott och enkelt som till hälften är en receptbok och till hälften en kunskapsbok om celiaki, gluten, glutenfritt och glutenfri bakning.
Jag kämpade och läste på. Tack vare god kontakt med en duktig dietist kunde jag e-posta frågor och få vederhäftiga svar om vad vi kunde äta och inte kunde äta. Jag antecknade och lade på minnet.
Jag insåg tidigt att jag ville sprida kunskap om celiaki och glutenfri kost – både till dem som har celiaki men även till allmänheten. Kunskapen behöver ökas. Det är på god väg nu, men fortfarande finns det mycket att göra. När glutenfritt blev en mat-trend, ökade delvis kunskapen om celiaki men samtidigt spreds mycket förvirrande budskap. Jag vill att celiaki ska vara ett känt begrepp och jobbar hårt för att inpränta ordet och betydelsen av det.
Att bestämma mig för att bli min egen – att ta beslutet att lämna en trygg anställning för att arbeta helt och hållet i egen regi – var nog egentligen avgörande. I och med det har jag nu haft möjlighet att välja vissa vägar som jag annars inte skulle ha haft tid och tillfälle att utforska.
Jag engagerade mig inom Svenska Celiakiförbundet och satt i Förbundsstyrelsen i några år. Det var mycket lärorikt och roligt.
Tillsammans med duktiga dietister arbetade jag ideellt för min idé om unisona kostråd för personer med celiaki i Sverige. I januari publicerades vårt dokument Riktlinjer för nutritionsbehandling vid celiaki tillsammans med det uppdaterade dokumentet Nationellt vårdprogram för celiaki. Det är någonting som jag hoppas har blivit en stor hjälp både för dietister inom celiakiområdet och för alla personer med celiaki. Fortfarande kan jag känna mig lite stolt när jag tänker på att vi tillsammans drev igenom detta.
Under åren har jag gjort många föreläsningar över landet om celiaki, glutenfri kost, trenden glutenfritt och glutenfri bakning. Det är lika spännande och roligt varje gång. Nu börjar det komma förfrågningar om att möta barn och för dem läsa min nya barnbok om celiaki.
I april 2018 tog jag mig an ett uppdrag till. Sedan dess arbetar jag en del av min tid som Celiakispecialist på Fria bröd. Det har varit utmanande, lärorikt och är mycket roligt.
Egentligen vill jag få tid till att skriva mer … Men idén om en bok för barn om sjukdomen celiaki blev i alla fall till slut verklighet. I december 2020 kom Lotta och Tarm-Ludde ut. Illustratören Moa Graaf fångade min text helt suveränt, och varje gång jag öppnar boken blir jag så glad när jag ser illustrationerna. Att fem kronor per såld bok går till Celiakifonden som stödjer forskning kring celiaki känns väldigt bra, liksom att Svenska Celiakiförbundet skänker boken till alla nya medlemmar under tio år. Faktagranskningen av överläkare Daniel Agardh är jag också tacksam över. Att BTJ-häftet gav boken en mycket bra recension var fantastiskt, och fler recensenter har skrivit fint om boken. Men framför allt gläder jag mig åt alla positiva kommentarer jag får direkt via olika meddelanden från föräldrar som läst boken med sina barn. Det är beviset på att boken gör stor nytta – bland både barn och vuxna.
Nu i februari kom andra upplagan av Glutenfritt – gott och enkelt ut. Framför allt är facktexterna kring glutenfri kost uppdaterade enligt nya råd och riktlinjer. Marknadsföringen av boken hamnade lite mellan stolarna när den kom ut i sin första upplaga. Jag visste inte heller någonting om bokutgivning då. Men just idag fick jag beskedet att BTJ-häftet har publicerat en recension av den nya upplagan och jag väntar spänt på att få ta del av den. (Att de överhuvudtaget recenserar är positivt. Det gör de bara för de böcker som de tror kan vara av värde och intresse för BTJ:s kunder.)
Uppdatering 19 mars: BTJ-häfte 8, 2021: Helhetsbetyg 5 = Biljant! (Dvs högsta betyg!)
Ja, det har hänt en hel del under dessa sjutton år. Ingenting av det jag skrivit om här hade hänt om vi inte fått diagnosen celiaki. Jag undrar hur mitt liv hade sett ut idag utan celiakidiagnosen?
Till alla er som nyligen fått er celiakidiagnos vill jag skicka en stor kram med budskapet att se det som en POSITIV utmaning. Det gjorde vi. För det är verkligen positivt för den som har celiaki att få veta det genom att få celiakidiagnosen. Först då kan man ju vara helt säker på att man ska äta strikt glutenfritt för att man själv och hela kroppen ska må bra. Och att må bra är ju en av de viktigaste sakerna i livet. Lycka till!
Margareta Elding-Pontén, 18 mars 2021
Välkommen att följa mig på Facebook och Instagram!