Det var både roligt och givande att vara med på mötet Kafé Kemi den 16 mars i Göteborg. Mötena ordnas av Göteborgskretsen inom Kemistsamfundet och håller till i Kemihuset på Chalmers. Grundidén med mötena är att träffas och diskutera aktuella ämnen, när nu allt mer information läggs ut och hämtas upp från nätet. Det aktuella datumet var temat för mötet att inte tåla gluten.

Så här skriver Göteborgskretsen på sin hemsida efter mötet:

“Kvällen blev speciellt givande tack vare att Margareta Elding-Pontén gästade mötet. Margareta har själv celiaki och tar upp glutenproblem på sin hemsida. Hon har också skrivit en bok inriktad särskilt på glutenfri bakning. Nyligen har hon också medverkat till en debattartikel.

Diskussionen anslöt till introrapporten med sju erfarna intresserade medlemmar och Göran P och Margareta som fyllde på efter bästa förmåga. Klart är att glutenfritt nu är hett och glutenproblem något som väldigt många behöver bättre kunskap om. Allt fler säger sig nu vara glutenkänsliga utan att ha diagnostiserad intolerans. Biokemiska och andra faktorer samspelar till detta. Göran Petersson introducerade och hade skrivit en översikt.”

Att för en skara kemister berätta att gränsvärdet för glutenfritt är 20 ppm gluten var intressant. Deras starka reaktioner på det mycket låga gränsvärdet och deras stora förvåning över att det över huvud taget är möjligt att göra produkterna så rena gick inte att ta miste på.