Den 16 maj infaller den Internationella celiakidagen. I samband med det har jag här samlat tre bra länkar, som alla ger mycket och bra information om sjukdomen celiaki, gluten och glutenfritt.

Svenska Celiakiförbundet
Den här sidan
informerar strukturerat och lättbegripligt om celiaki. Via menyn klickar man sig lätt vidare till att läsa om symtom, diagnos, vanliga frågor, vårdprogram, och relaterade sjukdomar. Man kan också lyssna på faktatexter om celiaki (av läkaren Jonas Ludvigsson) och se på föredrag om celiaki (av läkaren Annelie Ivarsson).

1177 Vårdguiden
Den här sidan innehåller mycket information om celiaki och behandling av celiaki. Här finns också länkar till relaterade områden inom 1177 Vårdguidens sida.

Svenska Livsmedelsverket
Den här sidan tar upp både celiaki och spannmålsallergi och märkning av glutenfria produkter. Här finns också information om de mätningar, som Livsmedelsverket har gjort av glutenhalten i sojasåser, maltdrycker (som öl), julmust, starksprit och cornflakes. Länkar till relaterade områden inom Livsmedelsverkets sida finns också.

Sedan kunde jag inte låta bli att lägga till denna härliga bild tagen av Hans Björck till min bok Glutenfritt – gott och enkelt.

156 Drömmar och Havrekakor med smak av kokos

Drömmar och Havrekakor med smak av kokos ur boken “Glutenfritt – gott och enkelt” av Margareta Elding-Pontén. Foto: Hans Björck.