Igår tog Radio P4 Jämtland upp trenden glutenfritt i flera inslag under dagen. Det började med en intervju med dietist Anna Strandberg von Essen på Barnkliniken på Östersunds sjukhus. Hon menar bland annat att inga dieter är lämpade för barn och att det är viktigt att få hjälp av en dietist vid övergången till glutenfri kost. Hon ser också att allt fler föräldrar nu på eget bevåg sätter sina barn på glutenfri kost utan kontakt med sjukvården. Det är direkt olämpligt – bland annat för att de som har celiaki behöver få en diagnos. Anna Strandberg von Essen resonerade lugnt, sakligt och mycket klokt om problemen med trenden glutenfritt när det gäller barn. Lyssna gärna på intervjun med henne här.

Det fortsatte med en intervju med Svenska Celiakiförbundets generalsekreterare Christina Ralsgård, som bland annat tog upp det stora problemet med att celiaki idag blandas ihop med en trendig hälsodiet. Om man äter glutenfritt på grund av celiaki får man absolut inte slarva någon gång. Om man däremot äter glutenfritt för att man tror att det är mer hälsosamt kan man förstås tillåta sig att äta gluten ibland. Det är en oerhörd skillnad, och Christina Ralsgård menar att trenden glutenfritt ger en felaktig bild av att personer med celiaki tål att äta gluten ibland. Här är länken till denna intervju.

Ytterligare en intervju handlade om en familj, som under flera år uteslutit mjöl och socker, och när de fick barn valde att utesluta gluten även ur barnets kost. Det är underbart att de mår bra. Men här undrar jag om det är gluten eller kolhydraterna eller fibrerna, som föräldrarna är ute efter. Att utesluta mjöl och socker är inte detsamma som att utesluta gluten. Det är tyvärr mycket vanligt att gluten, som består av proteiner, blandas ihop med kolhydrater och fibrer, som är någonting helt annat. Här är länken till denna intervju.

Jag tycker att det är väldigt viktigt att hitta dem som har celiaki, eftersom det är en allvarlig autoimmun sjukdom som kräver en strikt glutenfri kost – hela livet. Sjukdomen går inte att hitta (eller kan vara mycket svår att hitta) hos personer som redan har dragit ner på glutenintaget. Att äta så strikt glutenfritt som sjukdomen kräver, är inte så enkelt som en del tror. Det gäller att lusläsa varenda innehållsförteckning på varenda matvara och att alltid vara på sin vakt för kontamination av mjöl och vanliga brödsmulor.

Jag ser en stor risk med att många idag drar ner på glutenintaget och mår bättre av det – om de samtidigt har en oupptäckt celiaki. Även om dessa personer mår bättre än förut, äter många av dem inte så strikt som sjukdomen kräver. Tunntarmen fortsätter då att skadas, vilket i längden kan leda till andra allvarliga sjukdomar eftersom kroppen inte har tagit upp de näringsämnen som den behöver. Anledningen till att de mår bättre kan också bero på att någonting annat än gluten samtidigt utesluts ur kosten. Kanske är det någonting, som faktiskt är viktigt att känna till. Det är bra att veta vad man inte tål, så att man kan äta så varierat som möjligt. Om man däremot vet att man inte har celiaki, kan man förstås dra ner på halten gluten om man vill det (och om man tar sig besväret och den extra kostnad som det innebär). Man kan då känna sig fram till en lämplig nivå, vilket en person med celiaki inte kan göra. Läs gärna mer i vår debattartikel i SvD från i mars 2016.

Jag tycker synd om de barn som sätts på glutenfri kost av sina föräldrar utan att ha en diagnos eller en anledning som är relevant och som barnet kan förstå. Det gäller vare sig de får strikt glutenfri kost eller om den glutenfria kosten inte är så noggrann. En strikt glutenfri kost är en begränsning, som kan kännas svår för barnet – det vet jag av egen erfarenhet. Om kosten i stället inte är så noggrann, blir det förvirrande för barnet.

Naturligtvis ska man må bra av sin kost, och var och en väljer själv hur den vill äta. Men sammanblandningen av celiaki med en trendig hälsodiet eller gluten med kolhydrater/fibrer leder idag till många oroväckande slutsatser. Det är nog lämpligt att inte lägga dessa slutsatser på våra barn.

Margareta Elding-Pontén
Tekn. dr kemi
Författare till
Glutenfritt – gott och enkelt
15 juni 2016

Följ mig på Facebook.